7-24 İletişim
+90 0342 360 15 73
Asistan Medikal ailesi olarak 7/24 sizlerin sorularına cevap vermekten mutluluk duyacağız
(+90) 342 360 15 73 - 74
info@medblueallergy.com
Anasayfa
Kurumsal
Hakkımızda
Kalite Stratejimiz
Misyon&Vizyon
Satış&Pazarlama
Sosyal Sorumluluk
Ekibimiz
Ürünler
Medblue Allergy
Deri Prick Test Aplikatör 8
Deri Prick Test Aplikatör 10
Deri Prick Test Aplikatör 12
Deri Prick Test Lanset One-Finger
Medblue Lifesciences
Spirometre Bfe-Vfe filitre
Fistula Klemp
Philips Respironics
V60
Trilogy 202
Zan Inspire
Spirometre Cihazı
Geraterm Respiratory
Ergo Spirometre Ergostik
Spirostik Spirometre
DLCO Diffustik Spirometre
Body Pletismografi Bodystik
Mee Diagnostic
Smart Pft Spirometre Cihazı
Alerji Veri Tabanı
Alerji Türleri
Polen Alerjisi
Gıda Alerjisi
Hayvan Alerjisi
Lateks Alerjisi
Küf Mantar Alerjisi
Akar-Ev Tozu Alerjisi
Çapraz Reaksiyon veren Alerjenler
Faydalı Bilgiler
Alerji Nedir?
Allerji Testi Nedir? Ne Şekilde Yapılır?
Allerjik Hastalıklar Nelerdir?
Bizden Haberler
İletişim
English
Alerji
Allerji Testi Nedir? Ne Şekilde Yapılır?
Allerji Testi Nedir? Ne Şekilde Yapılır?
Allerji varlığı ortaya koyan testlerdir. Diğer bir deyişle mevcut hastalığın allerjik bir nedeni varsa onu belirleyen testlerdir. Allerji biliminde allerji testlerinin yeri ve önemi büyüktür.
Allerji Testleri Hangi Hastalıklarda Yapılır?
Solunum yolu allerjileri (allerjik nezle ve astım)
Gıda allerjileri
Arı allerjileri
İlaç allerjileri (bazılarında)
Deri allerjileri (ürtiker ve anjioödem)
Egzamalar (kontakt dermatit ve atopik dermatit)
Ayrıca;Tekrarlayan veya uzun süre devam eden SİNÜZİT, ÖKSÜRÜK, ORTA KULAK İLTİHABI ya daKONJUNKTİVİT (gözlerde kızarıklık ve kaşıntı hali) gibi durumlarda da yapılmasında fayda vardır.
Uygulanan Testin Faydalı Olması için,En uygun test materyali belirlenmeliTest doğru, yani tekniğine uygun olarak uygulanmalı Elde edilen sonuçlar doğru yorumlanmalıdır.Hatalı uygulanmış veya yanlış yorumlanmış allerji testleri, gereksiz tedavilere ya da maddi kayıplara neden olmaktadır.
Bu testlerin yapılmasına, allerji konusunda uzman (yani Allerji ve/veya Klinik İmmünoloji ihtisası olan) hekimler tarafından karar verilmeli ve uygulanmalıdır.
1. Prick Test (Epidermal Test)
Prick Test Uygulaması En sık uygulanan allerji testidir. Hastaya ağrı ya da acı vermeyen, kısa sürede neticelenen bir testtir. Allerjik rinit (allerjik nezle), allerjik astım, ürtiker (kurdeşen ya da dabaz), gıda allerjisi, arı allerjisi gibi hastalıklarda uygulanır. Genellikle kolun iç kısmına yapılır. Allerjen içeren sıvı test materyali deriye damlatılır. Derinin en üst tabakasında küçük bir çizik oluşturularak allerjenin deriye sızması ve buradaki “allerji hücreleri” ile birleşmesi sağlanır. Bu uygulama için Medblue Allergy aplikatörleri ve lansetleri önerilir. Test uygulandıktan sonra 10-15 dakika beklenir ve takiben elde edilen deri cevapları değerlendirilir. Bazı ilaçlar testin hatalı sonuçlar vermesine neden olur:
a.
Antihistaminler yani allerji tedavisinde kullanılan ilaçlar
b.
Gribal enfeksiyonların tedavisinde kullanılan ilaçlar
c.
Bazı öksürük şurupları
d.
Mide hastalıklarının tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar
e.
Depresyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar
.Bu nedenle;Kullanmakta olduğunuz ilaçlar, test planlama aşamasında doktorunuz tarafından size sorulacaktır. HALEN ya da YAKIN ZAMANDA kullanmış olduğunuz TÜM İLAÇLARI doktorunuza bildiriniz.Allerji testi planlanıp randevunuz verildikten sonra, herhangi bir ilaç kullanmanız gerekirse, lütfen bu ilacın yapılacak olan testlere etkisinin olup olmadığını doktorunuza danışınız.KALP, ŞEKER HASTALIĞI ya da YÜKSEK TANSİYON gibi nedenlerle kullanmakta olduğunuz HAYATİ ÖNEM TAŞIYAN İLAÇLARINIZI allerji testini etkiler kaygısıyla KENDİ KENDİNİZE KESMEYİNİZ.
2. İntradermal Test
Uygulama amacı ve genel prensipler Prick test ile aynıdır.Ancak uygulama yöntemi ve kullanılan allerjenler farklıdır. Kapalı steril şişelerdeki allerjenler, çok ince uçlu bir enjektör (iğne) ile derinin biraz daha derin kısmına çok küçük miktarlarda enjekte edilir.Test sonuçları 15-20 dakika beklendikten sonra değerlendirilir.
3. Yama Testi (Patch Test)
Bu test öncekilerinden farklı amaçlarla yapılır ve daha uzun sürede değerlendirilir.Temas egzaması (kontakt dermatit) olan hastalarda, egzamaya neden olan maddeleri belirlemek amacıyla uygulanır.Yama testi sonuçları 48 - 72 saat sonra değerlendirilir. Bu süre içinde test materyali yerinden çıkartılmamalı ve ıslatılmamalıdır.
4. Kanda Yapılan Testler
Değişik nedenlerle allerji deri testlerinin uygulanamadığı ya da deri test sonuçlarının çelişkili olduğu durumlarda kan örneği alınarak yapılan testlerdir.Bu tür testler için aç karnına kan örneği verilmelidir.